Regeringens PVC-indsats under kemikaliehandlingsplan, hvortil der er afsat 4 millioner kroner til projekter over de næste 3 år, skal blandt andet undersøge alternativer til hård PVC.
I regeringens nye PVC-indsats er der afsat 4 millioner kroner til en række projekter, der alle handler om PVC. Første initiativ er en kortlægning af PVC i Danmark, hvor udbredelsen af PVC bliver undersøgt i detaljer: Mængder, brugen af tilsætningsstoffer og ikke mindst bortskaffelsessystemet herhjemme.
De mange konklusioner i rapporten skal nu lede over i en række anbefalinger, som Folketinget skal tage stilling til, ikke mindst hvad angår muligheden for at erstatte PVC med andre materialer.
Miljøstyrelsens færdige rapport udkom i december 2018 og kan læses her >>
Ole Grøndahl Hansen, der er direktør i PVC Informationsrådet, hilser rapporten og dens foreløbige konklusioner velkommen:
”Rapporten viser, at hvis man vælger at skifte PVC ud med andre materialer, får man ofte dyrere og dårligere produkter – og man får ovenikøbet produkter, hvor de miljømæssige konsekvenser ikke er kendt. Det er de med PVC.”
"Udskifter man PVC med andre materialer får man ofte dyrere og dårligere produkter, hvor miljømæssige konsekvenser er ukendt"
Efterlyser mere viden om alternativer
I EU udgør den hårde PVC godt og vel 2/3 af al PVC, der produceres, og byggebranchen er langt den største aftager af den hårde PVC med knap 40.000 tons i 2018. Miljøstyrelsens rapport peger på en række muligheder for at erstatte hård PVC med andre materialer, men påpeger også, at der skal mere viden og mere forskning til.
Inden for f.eks. rørprodukter angiver rapporten PE og PP som mulige alternativer, men anfører også, at alternativerne typisk er dyrere og mere energikrævende i produktionen end PVC. For andrebyggematerialer gælder det samme, men rapporten gør også klart, at der skal mere viden til – og det er blandt andet det, der nu er sat midler af til.
Ole Grøndahl Hansen fremhæver, at der er sket en rivende udvikling på pvc-området de senere år, hvor uønskede tilsætningsstoffer er blevet udfaset, hvor produktionen er blevet mindre energikrævende, og hvor der arbejdes på internationalt plan med indsamling og genanvendelse.
Han peger også på, at produkter af hård PVC har en overlegen levetid og at materialet egner sig til genanvendelse. Den positive udvikling skyldes ikke mindst den europæiske PVC-industris store miljøprojekt VinylPlus, hvortil der er afsat betydelige millionbeløb.
Afliv myterne en gang for alle
Han ser frem til at få aflivet myterne om PVC på et fagligt grundlag:
”Lad os få undersøgt tingene til bunds – lad os få gjort kål på nogle af de falske forestillinger, der fortsat verserer om PVC, selv om de bygger på forældet viden. Vi vil gerne bidrage til det arbejde, og det har vi gjort i årevis, men vi må også se i øjnene, at vores informationer ikke altid trænger igennem.
Vi har længe argumenteret for, at PVC er et fremragende materiale rent teknisk, og at det er miljørigtigt på den lange bane, hvis det vel at mærke fremstilles og genanvendes rigtigt. Nu er der en mulighed for, at uvildige instanser for alvor kan trykprøve de påstande, og vi imødeser det arbejde med sindsro. Vi lader os gerne se efter i sømmene.”