Ny video viser de hårde PVC-byggeprodukters cirkulære kredsløb, fra de bliver indsamlet på genbrugspladsen til de indgår som råvare i nye PVC-produkter der kan genanvendes igen og igen.
I Danmark skal hårde PVC-byggeprodukter indsamles til genanvendelse. Derfor er de danske producenter og forhandlere af hårde PVC-byggeprodukter gået sammen om at skabe WUPPI – Danmarks bedst organiserede system til håndtering af PVC-affald. For at vise hvordan ordningen fungerer i praksis, har WUPPI netop fået udarbejdet en kort film.
PVC’ens cirkulære rejse begynder på genbrugspladsen, hvor entreprenøren afleverer udtjente produkter og afskærer fra installation.
PVC-affald bliver til nye produkter
Når containeren er fyldt, afhenter WUPPIs samarbejdspartner Marius Pedersen affaldet og kører det til en central opsamlingsplads. Her presses affaldet til baller og gøres klar til videre transport til udenlandske genanvendelsesvirksomheder, fx i Holland.
Når affaldet ankommer til genanvendelsesvirksomheden, bliver det blandet op med andet PVC-affald, knust og pakket i bigbags. Nu er det klar til at blive anvendt i nye produkter, fx som inderlag i trelagskloakrør eller vinduesprofiler, hvor det genavendte PVC bliver dækket af et lag af ny PVC.
De nye PVC-produkter kan holde i mange årtier – for rør 100 år eller mere – og genanvendes 100%. Grundet PVC-plastens unikke sammensætning kan processen gentages op til 10 gange uden at de tekniske egenskaber forringes. I Europa indsamles og genanvendes omkring 800.000 tons PVC om året gennem VinylPlus-programmet, som WUPPI er en del af. PVC-genanvendelsen giver store klimagevinster: Siden 2000 har genanvendelsen i Europa sparet klimaet for 11 millioner tons CO2.
Dansk særregel forhindrer genanvendelse i Danmark
En dansk særregel betyder, at det indsamlede affald ikke genanvendes i Danmark. Det skyldes, at noget af det gamle PVC-affald kan indeholde små mængder bly, som tidligere blev anvendt som stabilisator.
En EU-forordning, der ville muliggøre sikker genanvendelse på dansk grund, blev nedstemt af EU-Parlamentet i februar. Kommissionen arbejder i øjeblikket på et nyt forslag, men der vil gå en rum tid inden det kommer til afstemning. Følg med på wuppi.dk, LinkedIn og Twitter for nyt om sagen.
Fakta om PVC-genanvendelse
PVC kan genanvendes
1 kg genanvendt PVC sparer
Årlig genanvendelse i Europa:
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Ønsker du at vide mere om genanvendelse af hård PVC? Så har vi historierne til dig. WUPPI sender et nyhedsbrev ud nogle gange om året. Her kan du følge med i alt det nyeste om genanvendelse af PVC.
Du kan let melde dig til nyhedsbrevet – og lige så let melde dig fra igen, hvis historierne ikke længere er relevante for dig.