WUPPI og Wavin er bundet sammen af mere end blot det fælles forbogstav. Wavin har været med siden WUPPIs grundlæggelse og arbejder fortsat på at gøre genanvendelse af PVC nemmere og mere miljørigtigt.
WUPPI og Wavin er bundet sammen af mere end blot det fælles forbogstav. Wavin har været med siden WUPPIs grundlæggelse og arbejder fortsat på at gøre genanvendelse af PVC nemmere og mere miljørigtigt.
Wavin Danmark er en del af Wavin-koncernen, som er den førende leverandør af plastrørsystemer til VVS- og VA-sektoren i Europa. Wavins produkter dækker flere af hverdagens basale behov – dog uden at man som forbruger nødvendigvis ved det.
Produkterne sidder nemlig gemt bag vægge, og under gulve, veje, parkeringspladser og landbrugsarealer i form af VVS-installationer og rørsystemer.
I dag er Wavin Danmarks største producent af rørsystemer i plast og en markant spiller inden for VVS-sektoren.
Med fra begyndelsen
Som en af de oprindelige grundlæggere af WUPPI har Wavin været med fra begyndelsen. Helt tilbage til dengang for godt tyve år siden, hvor den massive negative omtale af PVC fik fem plastproducenter i Danmark til at stikke hovederne sammen med et mål om at kreere og strukturere et retursystem for PVC.
”Der var kritik af PVC-materialet, både på grund af dioxinproblematikken og fordi det indeholdt bly, som man var bange for migrerede ud i miljøet”, fortæller QA/E Manager hos Wavin Lars Baungaard og fortsætter:
”Det er rigtignok at PVC’en indeholdt bly dengang, men det er aldrig bevist, at det er migreret ud i miljøet. Plastindustrien arbejdede dog i hele Europa på at finde en erstatning for blyet, som fungerede som stabilisator i selve produktionsprocessen. Og det lykkedes med først en calcium-zinkstabilisator og senere, i dag, en rent organisk stabilisator. Så det problem, der var med blyet, det er der ikke længere”.
WAVIN er W'et i WUPPI: Wavin, Uponor, Plastmo, Primo og Icopal.
Kan genanvendes fem gange uden kvalitetstab
Et forsøg foretaget af Wavin har vist, at et PVC-rør kan knuses, smeltes om og ekstruderes til et nyt rør fem gange uden at miste noget af sin høje kvalitet. Desuden er det i fremstillingen af råmaterialet, at det største energiforbrug ligger, og ved genanvendelse sparer man hele denne proces væk.
Selv angiver Wavin en levetid i henhold til standarderne af rørene til minimum 50 år, mens den europæiske forening af plastrørssystemer, TEPPFA, har testet både PVC og PP rør til en levetid på minimum 100 år.
Rørene bliver testet til at kunne holde i minimum 50 år, men kan reelt holde dobbelt så længe.
Med WUPPI blev indsamling og genanvendelse af PVC’en sat i system, hvor opgravede rør bliver hentet hjem, knust og genanvendt i andre plastprodukter. I følge dansk lovgivning må PVC’en dog ikke genanvendes til nye rør herhjemme, da der stadig kan opgraves gamle rør indeholdende bly. Wavin bruger da også kun jomfrueligt materiale til produktionen i Danmark.
Det er dog ikke kun plastproducenterne, som nyder godt af WUPPI. Lars Baungaard forklarer: ”Det er jo også for at gøre det nemt for entreprenører at komme af med rester i forbindelse med etablering, udskiftning eller opgravning af rørsystemer.”
Genanvendelsen gavner miljøet
”Vi ved jo godt, at hvis ikke det kan gøres nemt, er det ikke altid man vælger den miljørigtige løsning. WUPPIs filosofi harmonerer rigtig godt med Wavins. Vores kerneydelse er at levere godt miljø. At sikre en distribution af vores drikke-, regn- og kloakvand på en sikker og forsvarlig måde”, fortæller Lars Baungaard videre. ”Det ligger i Wavins DNA, at vores produkter kan indgå i en vugge-til-grav proces, og det er WUPPI blandt andet med til at sikre”.
Det er ikke kun i fremstillingen af produkterne, at Wavins miljøprofil skinner igennem. ””Transport af rørene er en væsentlig miljøbelastning,” siger Lars Baungaard. ”Derfor har vi produktion i flere lande, så vi er tæt på kunderne, og vi bruger f.eks. jumbotrailers, hvor der er plads til så mange produkter som muligt. Hvor det er muligt, bruger vi skibstransport, da det er den mest miljøvenlige måde at transportere gods på. Det er en del af hele vores CSR-politik at tænke miljø ind i hele værdikæden – også når produkterne engang om mange år er udtjent.”