Hele 771.313 tons PVC-affald blev genanvendt i 2019 gennem VinylPlus, der er den europæiske PVC-industris program for bæredygtig udvikling og som WUPPI er en del af. Det er mere end 96% af programmets 2020-mål, og PVC-industrien er dermed allerede godt på vej til at opfylde VinylPlus’ næste genanvendelsesmål for 2025.
Resultaterne står at læse i statusrapport 2020, der opsummerer VinylPlus’ aktiviteter i det forgangne år. Rapporten er som altid auditeret af tredjepart.
Ifølge VinylPlus-direktør Brigitte Dero understreger rapporten, at PVC-industrien er i god gænge med at opfylde de målsætninger, man satte sig selv for flere årtier siden: “I de sidste 20 år har VinylPlus arbejdet seriøst på at tackle udfordringerne ved PVC. Vi stræber kontinuerligt efter at gøre vores industri mere bæredygtig, hvilket sker i sammenhæng med den europæiske Green Deal, EU’s strategi for cirkulær økonomi og andre politiske initiativer, der påvirker plastsektoren.”
Genanvendelse giver store klimareduktioner
Genanvendelse er en vigtig del af VinylPlus’ frivillige aftale om bæredygtighed og cirkulær økonomi. Sporbarhed og certificeringsordninger sikrer sikkerheden og kvaliteten af den genanvendte PVC.
Det PVC-affald, som indsamles på dansk grund gennem WUPPI-ordningen, indgår også i VinylPlus’ mængder. Siden programmet startede i 2000 er der blevet genanvendt 5,7 mio. tons PVC, hvilket har givet 11,4 mio. tons CO2 i klimareduktioner. Genanvendelsen sikrer også tusindvis af grønne job og giver store energibesparelser. Det Europæiske Kemikalieagentur (ECHA) har for nylig bekræftet, at genanvendelse af gamle udtjente PVC-produkter, som kan indeholde bly, er den bedste løsning til affaldshåndtering fra både et miljø- og sundhedsmæssigt synspunkt.
Ros fra EU-Kommissionen
Efter EU-Kommissionens opfordring til hele plastindustrien om at øge genanvendelsen, har VinylPlus forpligtet sig til at genanvende mindst 900.000 tons PVC om året til nye produkter i 2025, stigende til 1.000.000 tons i 2030. Det sker som del af Circular Plastics Alliance.
Netop EU-Kommissionen uddelte roser til PVC-industrien ved VinylPlus Sustainability Forum, der løb af stabelen den 15. oktober og foregik virtuelt grundet coronapandemien. Kirsi Ekroth-Manssila, enhedschef ved Europa-Kommissionens DG GROW, sagde, at “VinylPlus er et perfekt eksempel på, hvordan man kan gøre den cirkulære økonomi til virkelighed. PVC-industrien er den første værdikæde, der har taget udfordringen op med at omdanne et problem til en mulighed. Det skete allerede i 2001. Ved at håndtere de miljøproblemer, der knytter sig til PVC-anvendelsen, kom VinylPlus med en ambitiøs og fremadskuende tilgang: Man organiserede, samarbejdede og kommunikerede med hele værdikæden, fra råvareproducenter over plastforarbejdende virksomheder, til dem der håndterer affaldet.”
Nyt VinylPlus-miljømærke for bæredygtige PVC-byggeprodukter
VinylPlus går videre end cirkulær økonomi. Programmet omhandler også energi- og klimareduktioner, ansvarlig produktion af materialer og bæredygtig brug af tilsætningsstoffer. Disse elementer er blevet integreret i VinylPlus-miljømærket, som er en bæredygtighedscertificering for PVC-produkter i bygge- og anlægssektoren. Indtil videre har 10 virksomheder modtaget mærket for 112 PVC-produkter, der er produceret 18 forskellige steder i Europa.
Brigitte Dero afslutter: ”Hver statusrapport giver en mulighed for industrien til ikke kun at reflektere over dens tidligere resultater, men også over fremtidige udfordringer og muligheder. Med kulminationen af VinylPlus-programmets tiårige forløb samarbejder vi videre med vores partnere og interessenter i en dialog for at opbygge det nye VinylPlus-program mod 2030, der lanceres i maj 2021.”