Et af WUPPIs associerede medlemmer er den danske handels- og distributionsvirksomhed RIAS med hovedsæde i Roskilde.
RIAS forhandler blandt meget andet en række PVC-produkter som tagrender og tagplader – og derfor har RIAS længe gjort sig tanker om hvordan bæredygtighed og cirkulær økonomi bedst kan blive en del af virksomhedens drift. Vi har talt med administrerende direktør Henning Hess.
”Vi føler, at vi har et medansvar for at indsamle den plast, vi producerer og sælger.” Sådan lægger administrerende direktør for RIAS Henning Hess ud, når han skal forklare, hvorfor RIAS har været en del af WUPPI siden de tidligste dage.
RIAS er et børsnoteret selskab med den internationale thyssenkrupp-gruppe som hovedaktionær. Hvor RIAS tidligere havde produktion her i landet, er RIAS i dag primært et handels- og distributionsselskab, der handler med mange forskellige typer af plast, både færdige produkter og halvfabrikata.
Ikke mindst markedsfører RIAS også en del PVC-produkter, som indgår som en vigtig del af produkterne inden for f.eks. byggeri – primært tagrender og tagplader. Mange produkterne, der er fremstillet af PVC, kommer primært fra produktioner i Holland, England og Nordirland.
”Når produkterne engang er udtjente, skal de fjernes igen, helst i en genindsamlingsordning. Det var alle enige om i plastbranchen, og derfor gik vi sammen om at etablere en ordning, der kunne indsamle og håndtere brugt PVC fra byggeriet. Det blev til WUPPI i den form, som organisationen eksisterer i dag,” siger Henning Hess.
PVC som et nyttigt materiale
Henning Hess fremhæver PVC for en konkurrencedygtig pris, lang levetid og ideelt til det danske klima. Levetid i sig selv er et vigtigt argument, når det gælder om at vælge PVC – ikke mindst kan det regranuleres selv efter tyve år som tagplade eller tagrende og på den måde indgå i nye produkter.
Derfor mener RIAS og Henning Hess, at der er god grund til at se med positive øjne på PVC som materiale.
"I alle led af produktionen stræber vi efter så høj en genanvendelsesgrad som muligt. Det er der både god økonomi og god bæredygtighed i."
”Tagrender og tagplader af PVC er gode og solide produkter, der i højeste grad har en berettigelse i dagens byggemasse,” siger Henning Hess. ”Man får f.eks. et holdbart tag af PVC-plader, hvor man med fordel kan vælge en udgave som er ekstra slagfast overfor haglvejr. Selv om der er en tendens til at vælge andre plasttyper over PVC, er der ingen tvivl om, at PVC vil have sin plads i byggeriet i mange år fremover – ikke mindst fordi det så let kan genanvendes.”
Indsamling og genbrug inhouse
Men RIAS går videre end blot at sørge for indsamling af PVC via medlemskabet i WUPPI. I alle produktionsselskaberne, der leverer til RIAS, bliver plastaffald indsamlet og afleveret til genanvendelsesvirksomheder som WUPPI og andre – alt undtagen nogle få procent bliver genanvendt. Op til 98 % af al plastaffald, der opstår hos RIAS, bliver genanvendt til nye produkter.
En vigtig del af CSR-politikken
RIAS’s CSR-profil lægger stor vægt på genanvendelse af plast. ”Som ansvarlig virksomhed føler vi et stort ansvar for at sikre den cirkulære økonomi. I alle led af produktionen stræber vi efter så høj en genanvendelsesgrad som muligt. Det er der både god økonomi og god bæredygtighed i.”
Henning Hess fremhæver, at selv om begrebet cirkulær økonomi er lidt af et modeord, er der ikke noget nyt i tankegangen for RIAS.
”Det er – og har længe været - en naturlig del af vores måde at drive virksomhed på. Vi mener, at vi har et ansvar for at reducere mængden af f.eks. mikroplast i miljøet, og det tænker vi ind i den måde, vi driver virksomhed på. Målet skal være, at de næste mange generationer også har et godt samfund at leve i.”