Marius Pedersen A/S afsætter plast til genanvendelse til genvindingsvirksomheder i ind- og udland, der videreforarbejder det til granulat. Men der er stadig meget mere, der kan gøres, hvis plast for alvor skal blive en del af en cirkulær økonomi.
Marius Pedersen A/S er WUPPIs partner, når det gælder indsamling og afsætning af hård PVC i Danmark. Det indsamlede PVC sorteres manuelt på virksomhedens modtageanlæg rundt om i landet, inden det afsættes til genanvendelse.
Når markedet oversvømmes af billig genbrugsplast, som tilfældet er lige for tiden, er der især en faktor, der får afgørende betydning for afsætningen: Kvaliteten.
”Kvalitetskravene er høje, så det er vigtigt, at plasten er sortereret korrekt, inden det afsættes til genanvendelse,” siger Nina Jensen fra Marius Pedersen A/S.
Et spørgsmål om kvalitet
”Når plastproducenterne skal aftage genbrugsplast, uanset om det er PVC eller et andet plast, er det altafgørende, at kvaliteten er i top. Derfor har vi hos Marius Pedersen A/S fokus på vores kvalitetskontrol, så vi sikrer så rene fraktioner som muligt.”
En sådan proces kræver flere trin. Først og fremmest skal sorteringen være så præcis som mulig. Marius Pedersen A/S sorterer, så de enkelte plasttyper skilles ad så tidligt som muligt. Herefter skal det presses i baller, så det er let at håndtere og transportere.
"Marius Pedersen A/S har fokus på kvalitetskontrol, så vi sikrer så rene fraktioner som muligt.”
Marius Pedersen A/S’ modtageanlæg i Rødovre har således netop gennemgået en større ombygning, hvilket har givet bedre muligheder for sortering af de fleste gængse typer plast - herunder PVC. Men der er stadig et stort, uudnyttet potentiale i indsamling og genanvendelse af plast – og det kræver nytænkning i hele værdikæden.
Nytænkning er nødvendig
Som et eksempel nævner Nina Jensen, at man på det tyske marked er meget langt fremme med indsamling og genanvendelse af emballageplast: ”I Danmark er det de færreste kommuner, der er i gang med indsamling af emballageplast fra husstande i Danmark.
Det vil formegentlig ændre sig i de kommende år, hvor kommunerne vil igangsætte indsamling af emballageplast for at kunne nå de nationale genanvendelsesmål. Samtidig er vi som forbrugere og producenter nødt til at tænke radikalt anderledes i hele værdikæden.
Det kan f.eks. handle om, at vi skal til at designe emballage, der ikke består af flere forskellige plasttyper. Når et produkt f.eks. består af tre eller fire forskellige plasttyper, kan det være stort set umuligt at genanvende plasten.”