I efteråret 2016 nedsatte regeringen et rådgivende organ om cirkulær økonomi. Det er både den danske regerings og EU-kommissionens opfattelse, at der skal sættes stærkt ind, når det gælder private virksomheders involvering i den cirkulære økonomi.
Daværende erhvervsminister Troels Lund-Poulsen udtalte i en pressemeddelelse, at: ”Regeringen ønsker, at Danmark fremover skal stå stærkt i den internationale konkurrence, vi ønsker at skabe de bedst mulige rammer for at understøtte danske virksomheders omstilling til en cirkulær økonomi.”
Det nye Advisory Board består af 12 danske erhvervsledere med Carlsbergs bestyrelsesformand Flemming Besenbacher i spidsen.
For at fremme dansk erhvervslivs omstilling til en mere cirkulær økonomi bliver det Advisory Boardets opgave at udarbejde en vision og en række målsætninger for hvordan dansk erhvervsliv kan omstille sig til en mere cirkulær økonomi samt give anbefalinger til konkrete indsatser, som kan styrke omstillingen, herunder også indsatser som erhvervslivet selv kan iværksætte.
Et af de første initiativer er en høring, hvor erhvervslivet, miljøorganisationer og interesseorganisationer er inviteret til at give deres bud på de mest oplagte indsatsområder, hvor Danmark kan styrke sin indsats for genanvendelse af ressourcerne.
WUPPI har afgivet sit svar, og kort fortalt er vores holdning denne:
I WUPPI er vi enige i ambitionen om både at skabe et risikofrit miljø og samtidig at genanvende mest muligt affald fra bl.a. byggebranchen. Når det gælder hård PVC, står vi dog i et dilemma.
Det er muligt i dag at genanvende store dele af den PVC, der bruges til byggevarer som fx rør, vinduer, tagrender og tagplader, men meget af den ældre PVC indeholder uønskede stoffer som fx bly. Alternativet til genanvendelse er enten forbrænding eller deponi, som er væsentligt ringere løsninger for miljøet.
Både WUPPI og en stor del af den danske plastindustri er en del af det ambitiøse internationale samarbejde i VinylPlus-programmet
Vi mener, at en fortsat indsats for mere viden om genanvendelse af PVC er den rette vej at gå. Forsøg i bl.a. Sverige har vist, at det kan lade sig gøre at fjerne de skadelige stoffer fra den type PVC, man fremstillede førhen. Samtidig er moderne PVC et neutralt og ekstremt holdbart materiale, der grundlæggende består af almindeligt salt og olie og som ikke afgiver nogen skadelige stoffer til miljøet.
Efter endt brug kan PVC’en let identificeres og genanvendes til nye produkter med meget lang levetid. Når man genbruger materialet, bliver energiforbruget ved fremstilling af nye produkter markant lavere med store klimafordele til følge.
WUPPI er af den opfattelse, at den europæiske indsats for genanvendelse af PVC er et skoleeksempel på cirkulær økonomi, når det er bedst. Vi er ikke alene med den opfattelse; den deles af bl.a. FN og af EU. Vi mener derfor, indsatsen bør øges.
Genanvendelsen af byggematerialer fremstillet af hård PVC bidrager positivt til den cirkulære økonomi. Allerede i dag er der en stærk, international indsats for at håndtere og genanvende hårde PVC-produkter, hvilket giver endog meget store klimamæssige gevinster.