VinylPlus: Et flagskib for den cirkulære PVC-økonomi
Miljøbevidsthed er en del af hverdagen hos Plastmo
7. marts 2017
VinylPlus: Et flagskib for den cirkulære PVC-økonomi

WUPPI er ikke alene om at arbejde for en bæredygtig udvikling i plastbranchen. På europæisk plan er en lang række producenter gået sammen om et langsigtet initiativ, der skal øge opmærksomheden om de muligheder, det giver at genanvende PVC – og som også skal arbejde aktivt for at gøre PVC’en miljøvenlig og energieffektiv gennem hele dens levetid. Programmet hedder VinylPlus, og både WUPPI og en stor del af den danske plastindustri er en del af dette ambitiøse internationale samarbejde.

Det er efterhånden blevet tydeligt for alle, at den nuværende brug-og-smid-væk kultur ikke er holdbar i længden. I dag taler man mere og mere om en ”cirkulær økonomi,” når man skal beskrive ideen om at styre brug og især genbrug af de begrænsede ressourcer, vi råder over. Og en af de ressourcer, samfundet anvender mere og mere af, er PVC.

Som materiale betragtet er PVC ganske enestående, fordi det kan genbruges helt op til 7 gange, og fordi det er så utroligt alsidigt. PVC er endda et af de materialer, hvor ideen om en cirkulær økonomi giver allerbedst mening. Et af de centrale begreber i cirkulær økonomi er nemlig, at man også ser på den samlede udledning af CO2 i produktion og genbrug af et materiale.

Her er PVC også et fremragende eksempel på, at det faktisk gør en forskel at tænke cirkulært: Energiforbruget for 1 kg genanvendt PVC er kun cirka 10 % af energiforbruget ved fremstillingen af 1 kg ny PVC.
 
 
Der er altså enorme samfundsmæssige gevinster at hente ved at tænke kreativt og ved at genanvende PVC’en. Det har den europæiske plastbranche vidst længe, og derfor er branchen gået sammen i et tæt og ambitiøst miljøsamarbejde under navnet VinylPlus. [/google_font]

En fælles, europæisk forpligtelse

VinylPlus bygger på en indbyrdes forpligtelse til at arbejde for bæredygtighed i PVC-produktionen hele vejen fra råvare til genanvendelse. VinylPlus støtter også nationale aktiviteter i de enkelte lande i EU- og EØS-regionen; bl.a. har vi her hos WUPPI søgt støtte til mange af vores initiativer i de senere år.

Den cirkulære økonomi er en helt ny og mere holistisk måde at tænke miljø og genbrug på – og det er lige præcis det, der er kerneopgaverne for VinylPlus. Chefen for EU’s vækstprogram (DG Grow) Gwenole Cosigu har således udtalt, at VinylPlus-samarbejdet kan ses som et flagskib for hele ideen om en cirkulær økonomi i Europa.

Et klart mål for 2020

I 2011 satte VinylPlus sig fem ambitiøse mål for en tiårig periode. Målene drejer sig bl.a. om at øge opmærksomheden om PVC’ens mange, gode egenskaber rent miljømæssigt, om at øge brugen af miljøvenlige additiver og meget andet. Vigtigst er målet om at øge indsamlingen og genanvendelsen af PVC over hele Europa – helt specifikt satser VinylPlus på at nå op på 800.000 tons genanvendt PVC i 2020. Og målet er inden for rækkevidde.

I 2014 blev næsten 500.000 tons PVC genanvendt, og alt tyder på, at tallene for 2016 bliver endnu højere. Der er et stykke vej til 800.000 tons, men samlet set er den europæiske plastbranche på det rigtige spor – og her hos os i Danmark gør vi vores bedste i samarbejde med kommuner, entreprenører og vores europæiske partnere i VinylPlus.

Du kan læse meget mere om VinylPlus på vinylplus.eu

Tilmeld dig Wuppi-ordningen

Tilmeld dig ordningen straks her på på WUPPIs hjemmeside, eller ring 40 57 69 40 for mere information.
Både WUPPI og en stor del af den danske plastindustri er en del af det ambitiøse internationale samarbejde i VinylPlus-programmet